Main Article Content

Abstract

It seems that eating means a simple satisfaction of a biological need ? hunger. However ? as proven by psychologists, sociologists and psychodieticians, etc., while eating certain foods or in specific circumstances we satisfy several other needs, including recognition, belonging, security, control, etc. The text presents results of a simple survey carried out in three groups different from one another in a development phase. As assumed it turned out that the needs which result from normative tasks and from needs of a development period are satisfied by the means of eating.

Keywords

jedzenie głód eating humger

Article Details

How to Cite
Ziółkowska, B., & Mroczkowska, D. (2012). Why Do We Eat? Determinants of the Attitude towards Eating in the Life Cycle Based on the Analysis of the Results of a Preliminary Survey. INSTED: Interdisciplinary Studies in Education & Society, 15(4(60), 99–112. Retrieved from https://insted-tce.pl/ojs/index.php/tce/article/view/286

References

  1. BIRCH L.L., 1989, Developmental aspects of eating, [in:] R. Shepard (ed.), Handbook of the Psychophysiology of Human Eating, Wiley, London.
  2. BURNSTEIN E., BRANNIGAN C., 2001, Evolutionary analyses in social psychology, [in:] A. Tesser, N. Schwarz (eds.), Blackwell handbook of intraindividual processes, Blackwell, London.
  3. CHMARZYŃSKA J., 2004, Oswoić zaburzenia jedzenia, http://www.psychoterapia.nwd.pl/uzaleznienia.html
  4. ELIASZ A., 2004, Transakcyjny model temperamentu: analiza właściwości temperamentu z perspektywy nomotetycznego i idiograficznego badania osobowości, [w:] Z. Chlewiński, A. Sękowski (red.), Psychologia w perspektywie XXI wieku (w druku), Towarzystwo Naukowe KUL, Lublin.
  5. HALL C.S., LINDZEY G., 1994, Teorie osobowości, PWN, Warszawa.
  6. GOTTWALD F.T., KOLMER L., 2009, Jedzenie. Rytuały i magia, MUZA SA, Warszawa.
  7. JAKUBOWSKA-WINECKA A., 2005, Zaburzenia psychosomatyczne u ofiar przemocy domowej. Niebieska Linia.
  8. NIEWIADOMSKA I., KULIK A., HAJDUK A., 2005, Jedzenie, Wydawnictwo „Gaudium”, Lublin.
  9. OGDEN J., 2011, Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków.
  10. OGIŃSKA-BULIK N., 2004, Psychologia nadmiernego jedzenia, Wydawnictwo UŁ, Łódź.
  11. SHEPHERD R., 1989, Factors affecting food preferences and choice, [w:] R. Shepard (ed.), Handbook of the Psychophysiology of Human Eating, Wiley, London.
  12. STEPTOE A., POLLARD T.M., WARDLE J., 1995, Development of a measure of the motives underlying the selection of food: The food choice questionnaire, Appetite, 25.
  13. TOUSSAINT-SAMAT M., 2002, Historia naturalna i moralna jedzenia, W.A.B., Warszawa.
  14. WANSINK B., 2006, Beztroskie jedzenie. Dlaczego jemy więcej niżbyśmy chcieli?, MIND, Prószków.
  15. WIECZORKOWSKA G., BEDNARCZYK I., 2004, Zaburzenia kontroli procesu jedzenia: rola przedziałowości, Nowiny Psychologiczne, 3.
  16. ZIÓŁKOWSKA B., 2009, Dlaczego (nie)jemy? Psychologiczne uwarunkowania stosunku do pokarmu, [w:] B. Ziółkowska (red.), Opętanie (nie)jedzeniem, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa.